İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname


sayfa1/5
araba.ogren-sen.com > Arabalar > Evraklar
  1   2   3   4   5
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HİZMETLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE SATIN ALINACAK KARA VE RAYDA GİDEN İTFAİYE ARACINA AİT İHTİYAÇ LİSTESİ VE TEKNİK ŞARTNAME
İHTİYAÇ LİSTESİ

CİNSİ MİKTARI
1- Kara ve Rayda Giden İtfaiye Aracı 2 adet
1) ARAÇ

1.1-Genel

1.1.1-Aracın bütün donanımları ve sahip olduğu sistemler, Karayolları Trafik Kanunu, Araçların, İmal, Tadil ve Montajı Yönetmeliklerine ve Taşıt Standartlarına uygun olacaktır.

1.1.2-Araçlar, imalatçının bu kategoride üretmekte olduğu en son ve geliştirilmiş modeli olup, hepsi aynı tip ve markada olacaktır.

1.1.3- Aracın şasi-motor-kabin ve tüm diğer aksamları, bu şartnamede istenilen tüm parça, takım ve ataşmanlar ile birlikte komple çalışır durumda, araç üzerinde verilecek tüm malzemeler tüm araçlar için aynı marka ve modelde olacaktır.

1.1.4-Araç kabini ve karoseri itfaiye kırmızısı (RAL 3000) ile boyanmış olacaktır.

1.1.5-Aracın azami yüklü ağırlığı, en fazla 16.000 Kg olacaktır.

1.1.6-Araç seyir halinde iken üst yapının en üst noktası ile zemin arasındaki yükseklik en çok 3.300 mm olacaktır. Aracın dönme çapı, tam teçhizatlı olmak üzere dıştan dışa en fazla 20 m. olacaktır.

1.1.7-Araçların üzerine İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından belirlenecek Amblem ve Yazılar yazılacaktır.

1.2-Motor

1.2.1-Motor en az EURO 5 sınıfında olacaktır.

1.2.2-Motor gücü, en az 210 KW olacaktır

1.2.3-Motor, dizel, dört zamanlı ve su soğutmalı olup, devir daim pompası, termostat ve ağır hizmet radyatörü ile komple soğutma sistemine sahip olacaktır.

1.2.4-Motor, soğukken kolay çalıştırmayı sağlayacak sisteme sahip olacaktır.

1.2.5-Soğutma sisteminde en az –30 ° ye uygun antifriz bulunacaktır.

1.2.6-Araç hava filtre sistemleri tekerlek seviyesinin üzerinde konumlandırılacaktır.

1.2.7-Araç her türlü hava şartlarında motor çalıştırma işlevini müteakip maksimum 30 sn içerisinde seyir haline geçebilmelidir.

1.3-Şanzıman

1.3.1-Araç Şanzımanı, vitesler arasındaki senkron olayını debriyaj pedalı olmadan elektro-hidrolik veya benzer bir sistemle gerçekleştiren, en az yarı otomatik yapıda olacaktır. İstekli teklif ettiği aracın şanzımanına ait teknik özellikleri ile ilgili teknik dokümanları ve detaylı teknik bilgiyi teklif ekinde verecektir.

1.3.2-Şanzıman en az 6 ileri, 1 geri hız kademeli olacaktır.

1.4-Direksiyon

1.4.1-Direksiyon sistemi servo tip hidrolik takviyeli olacaktır.

1.4.2-Direksiyon simidi kabinin sol tarafında ve ayarlanabilir olacaktır.

1.5-Frenler

1.5.1-Araçta, bağımsız çift devreli, hava takviyeli yeterli güçte servis fren sistemi olacaktır.

1.5.2-Her türlü yük ve zeminde tam kapasiteyle fonksiyonunu yerine getirebilecek uygun kapasitede park fren sistemi olacaktır.

1.5.3-Sistemi donmaya karşı koruyacak; nem tutucu / hava kurutucu donanım olacaktır.

1.5.4-Aracın ön ve arka akslarında disk frenler mevcut olacaktır.

1.5.5-Araçta, motor freni, ABS (Anti Bloke Sistemi), Yüke Bağımlı Fren Sistemi, ASR (Anti Patinaj Sistemi)veya bu maddedeki tüm sistemlerin muadili olacaktır.

1.6-Akslar ve Süspansiyon

1.6.1-Araç 4X2 olacaktır Aracın buzlu, karlı ve çamurlu satıhlarda emniyetli seyredebilmesi için diferansiyel emniyet kilidi bulunacaktır.

1.7-Lastikler

1.7.1-Birleşmiş milletlerin ECE R54 direktifine uygunluğunu gösterir. “E” veya AB ‘nin EEC 92/23 No’lu direktifine uygunluğunu gösterir “e “ onayları lastikler üzerinde görülecektir.

1.7.2-Lastikler, radyal dubleks (tubeless) tip olacaktır,

1.7.3-Arka dingil tekerleği ile üst yapı arasındaki boşluk estetik bir şekilde çamurlukla kapatılarak boşluk görüntüsü olmayacaktır.

1.8-Şasi

1.8.1-Araç şasisi, dinamik ve statik yükleri karşılayacak yapı ve özellikte; ağır hizmet tipi olacaktır.

1.8.2-Şasi komple, korozyona karşı uygun yöntem ve koruyucu ile kaplanmış olacaktır.

1.8.3-Aracın ön ve arkasında aracın toplam ağırlığına yetecek güçte çeki kancaları bulunacaktır.

1.8.4-Üst yapı her ne sebeple olursa olsun aracın tam yüklü ağırlıktaki kabiliyet ve teknik değerlerini düşürmeyecektir.

1.9-Kabin

1.9.1-Kabin; En az ECE R 29 Normlarını sağlayacak şekilde, tam kapalı, burunsuz, hidrolik olarak öne devrilebilir tip ve çelik sac gövdeli olacaktır.

1.9.2-Kabin 1+5 kişilik olacaktır. Zemini, korozyona dayanıklı, kaymayı önleyen tırtıllı alüminyum sac ile kaplanmış olacaktır. Personel oturma koltukları yönü gidiş istikametinde ve ergonomik olacaktır. Arka kabindeki personel koltuklarının altı, malzeme sandığı olarak kullanılacaktır. Arka kabindeki personelin oturacağı kısmın açılma mekanizması kilitli kızak +amortisörlü olacak (koltuk üst kısmı aracın zeminine paralel açılacaktır) Kabin içinde, 3 adet temiz hava tüplü solunum cihazının kuşanabileceği 3 adet askı sistemi bulunacaktır. Bu askı sistemi de personeli seyir esnasında rahatsız etmeyecek tasarımda olacaktır.

1.9.3-Şoför kabini ile arkasındaki ekipman kabini arkasındaki boşluk, boşluğun yüksekliği boyunca uzanan menteşeli bir kapakla kapatılacak ve boşluk dışarıdan görünmeyecektir. Kapağın rengi, karoseri ile aynı renkte olacaktır.

1.9.4-Kabin arkasındaki sac üzerinde, kapağı tutturmak için dikmeler bulunacak ve kapağın arkasındaki lastik uçlu pimlerin bu dikmeler üzerinde bulunan yuvalara sıkıca geçmesi ile kapak sallantıdan açılmayacak şekilde kapanmış olacaktır. Kapağın üzerinde, 2 adet açma kulpu bulunacak ve bunlarla gerektiğinde kapağın açılması sağlanacaktır.

1.9.5-Ayarlanabilir ve hava süspansiyonlu sürücü koltuğu olacak ve tüm koltuklar için emniyet kemeri bulunacaktır.

1.9.6-Kabinin her iki yanında en az bir adet olmak üzere elektrikli ayarlanabilir, geniş görüş açılı ve ısıtıcılı geri görüş aynaları olacaktır. Araçta ayrıca en az bir adet rampa aynası ve en az bir adet ön görüş aynası bulunacaktır.

1.9.7-Kabinde en az iki adet çakmak soketi ve ayarlanabilir tip güneş siperlikleri olacaktır.

1.9.8-Kabin içine montajlı radyo, CD ve MP3 (AUX girişleri ile beraber) çalarlı cihaz bulunacaktır.

1.9.9-Kabin içi aydınlatma lambaları bulunacak ve bu lambalar kapıların açılıp-kapanmasıyla otomatik olarak yanıp sönecektir.

1.9.10-Tüm yan camlar emniyetli tip ve otomatik açılır olacak, ön cam ise tam görüşü sağlayan tek parçalı emniyetli tip olacaktır. Ayrıca, ön camda en az 3 hız kademeli 2 adet cam silecekleri ve yıkama tertibatı olacaktır.

1.9.11-Kabinde seyir için gerekli olan en az aşağıdaki gösterge veya ikazlar sürücünün görüş alanı içinde olacaktır.

- Şarj - Hız göstergesi (km/saat) - Odiometre (km)

- Motor Devir Saati - Motor çalışma saati - Motor suyu sıcaklık (Hararet) göstergesi

- Yakıt göstergesi - Motor yağ seviye göstergesi -Fren hava sistemi basınç göstergesi - Aracın diğer donanımları ile ilgili gerekli gösterge, ikaz ve kontroller

1.10-Elektrik Sistemi

1.10.1-Araç elektrik sistemi 24 V olacaktır. Araç, telsiz, radyo v.b. haberleşme sisteminin parazitleşmesine karşı tam izole edilmiş ve telsiz, telsiz anteni ile GPS montajına uygun bağlantı yeri hazır olacaktır

1.10.2-Araçta bulunan akülerin, ilk hareket motoru ve alternatörün ve gerekli diğer donanımın kapasite ve özellikleri soğuk iklim şartlarında çalışmaya uygun olacaktır.

1.10.3-Araçta havalı korna, geri vites sesli ikaz sinyali ve 1 adet kabin içinde, 1 adet aracın dış kısmında uygun bir yere dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde akü şarj fişi monte edilecektir.

1.10.4-Kumanda ve kontrol paneli sürücü kabininde bulunan 1 adet itfaiye sireni (en az 1 metrede 115 dB), sürücü kabini üzerinde, aracın ön farları üzerinde ve malzeme kabini arka üst kısmında 2 şer adet kırmızı fanuslu ( ledli ) çakar ışıldak, sesli ikaz (mikrofonlu) bulunacak ve emniyetli bir şekilde çalışacaktır.

1.10.5-TCK trafik kanununa uygun olarak farlar, dönüş sinyalleri, fren lambaları, stop lambaları ve reflektörler ile sisli havalarda sis delici özelliği bulunan ön ve arkada sis farları bulunacaktır. Ayrıca araç imalatçısının gerekli gördüğü ve standart olarak takılması gerekli iç ve dış aydınlatma lambaları da bulunacaktır.

1.11-Aksesuarlar ve Diğer Donanımlar

1.11.1-Araç üzerinde lastikler ve benzeri ihtiyaçlar için hava çıkış tertibatı ve en az 9 metre uzunluğunda hava hortumu ile lastik şişirme aparatları olacaktır.

1.12-Yakıt Tankı

1.12.1- En az 180 litre kapasiteli ve kilitli tip olacaktır.

1.12.2- Yakıt tankında ısıtmalı su ayrıştırıcı bulunacaktır.

1.12.3- Tankın altında mazotu boşaltma tapası bulunacaktır
2- KAROSER VE MALZEME DOLAPLARI

2.1- Araç karasörü, alüminyum alaşımlı hafif malzemeden imal edilecek ve şasi üzerine monte edilmiş olacaktır. Araç üst yapısının iskeleti, dolap duvarları ve tabanları, özel alüminyum alaşım, yekpare döküm (eni en az 500 mm, et kalınlığı en az 2 mm ve kaynaksız) panellerden oluşacaktır. Araç dolap içleri, rafların yüksekliği ayarlanabilir alüminyum profillerden imal edilecektir. Üstyapının birleştirilmesi vidalama veya vidalama - yapıştırma tekniği ile yapılacaktır. Sadece yapıştırma tekniği ile birleştirme yapılmayacaktır. Ana bağlantı elemanları paslanmaz malzemeden oluşacaktır. Bu maddede bahsi geçen malzemelere ait uygun ebatta birer numune teklifle beraber verilecektir. Söz konusu numuneler, sözleşmenin bir parçası olacak ve kabul aşamasında bu numunelere uygunluk aranacaktır.

2.2- Karoserin üstü personelin yürüyüşünü engellemeyecek şekilde kaymayı önleyen, korozyona dayanıklı tırtıllı alüminyum sac ile kaplanacaktır. Çatı monitörünün çevresi kaymaz malzeme ve boya ile kaplı olacaktır. Çatının kenarları, çatının uzunluğu boyunca uzanan, hafif paslanmaz malzemeden yapılmış, karoser üst yapısı ile yekpare olan bir korkulukla çevrilecektir.

2.3- Korkuluk panellerinin içinde, araç çevresinin aydınlatması için çatı uzunluğu boyunca gömme ledli aydınlatma bulunacak ve üzeri akrilik malzemeden yapılmış, ışığı yansıtan bir muhafaza ile kaplanacaktır. Araçta ayrıca, çatı üzerindeki gece çalışması için çatı koruma panellerinin iç kısımlarında gömülü yeterli çatı aydınlatması bulunacaktır

2.4- Karoserin üzerine çıkışı sağlamak için aracın arkasında uygun bir yerinde alüminyum alaşımlı profilden katlana bilir çıkış merdiveni bulunacaktır.

2.5- Aracın uygun yerlerinde malzeme yerleştirme dolabı olacaktır.

2.6- Malzeme dolapları ve pompa mahalli korozyona dayanıklı eloksal malzemeden imal edilmiş kepenk sistemi ile açılıp kapatılacak ve üzerinde emniyet kilitli tutma kolları bulunacaktır. Kepenkler su-toz sızdırmaz olacaktır. Kepenklerin açma mekanizmaları çubuk tipi ve kilitlene bilir özelikte olacaktır. Panjurlar, araç çatısında bulunan ve çatı uzunluğu boyunca uzanan bir panjur muhafazasında toplanacaktır. Bu sistemde, dolap içinde panjurlar tambur halinde toplanmayacak ve dolapların içindeki hacım daha fazla ekipman yerleşimi serbest kalacaktır. Madde 2.3 te yazılı gömme fluoresan lambalar, bu muhafazanın ön yüzünde kalacaktır

2.7- Malzeme dolapları içinde yeterli sayıda ledli aydınlatma lambaları bulunacak ve kepenklerin açılıp, kapanmasıyla otomatik olarak yanıp, sönecektir. Led lambalar, bir şerit halinde, dolap yüksekliği boyunca panjurun her iki tarafında 1-2 cm aralıklarla dizilecektir

2.8- Araçların üst yapısı içinden geçen tüm elektrik kabloları, aletlere bağlantı yerleri hariç panellerin içinden geçecek ve hiçbir şekilde ortada görünmeyecektir. Malzeme dolaplarındaki aydınlatma lambalarının ve buna bağlı olarak kepenklerin açık olup olmadığına ait kontrol-ikaz lambası ve sesli uyarı sistemi kabin içinde olacaktır.

2.9- Araç alet dolaplarında bulunan ağır ekipmanlar ve avadanlıklar, yerlerine kolayca yerleştirilmek ve alınmak üzere alüminyum veya paslanmaz malzemeden mamul rulmanlı tip kızak üzerine monteli sandık veya çekmecelerin içine yerleştirilecektir.

2.10-Malzeme dolaplarındaki raflar ve teleskopik kızaklar, araç seyir halinde iken malzemelerin düşmemesi için sabit bağlantılar ve emniyet kilitli çekmece kollarıyla teçhiz edilecektir. Araç üzerinde bulunan malzemelerin isimleri metal etiketlere işlenerek ilgili rafın görülebilir yerine sabitlenecektir.

2.11- Aracın her iki tarafında, dolapların hemen altında araç eteklerinde, karoser üst yapısı boyunca uzanan, üst yapı ile aynı alüminyum malzemeden yapılmış, amortisörlü ve menteşeli kapaklı malzeme dolapları bulunacaktır. Kapaklar açılınca, üstü kaymaz alüminyum tırtıllı sac ile kaplanmış basamak görevi görecektir. Kapaklar, en az 150 kg ağırlığını taşıyacak güçte olacaktır.

2.12- Aracın üst yapısı, karoser yapısı, çepeçevre alüminyum panjurlarla kaplı olacaktır. Su ve köpük tankları bu çerçevenin ortasına oturtulacaktır. Tankların yan duvarları, dışarıdan görünmeyecektir. Karoser üzerinden, yağışlı havalarda ve dolum sonrası taşmalarda hiçbir şekilde karoser iç dolap gözlerine ve pompa mahalline su sızmayacaktır. Sızdırmazlık sağlanacaktır.

2.13- Yüklenici, bu şartnamede belirtilen teknik hususlara uymak şartı ile kendi hesap ve dizaynı neticesinde geliştirdiği araç üzerine, ray kılavuz ve tahrik sistemi ile malzeme dolaplarının yerleşimini gösteren proje çizecektir. Proje, imalata başlanmadan önce idarenin onayına sunulacaktır. İdare projede gerekli gördüğü yerlerde değişiklik yapma hakkına sahiptir Muayene ve kontroller, şartname ve İdare tarafından tasdik edilmiş projeye göre yapılacaktır.

2.14- Dolaplar içerisinde herhangi bir sebepten dolayı biriken suyun dışarı atılabilmesi için tahliye tapaları olacaktır.


3- SU TANKI

3.l- Araç üstünde min. 3000 litrelik, yeterli sayıda dalga kıranlı, asgari 4 mm 1. sınıf AISI 304 L kalite paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiş su tankı olacaktır.

3.2- Su tankı her türlü hava ve arazi şartlarında, intikallerde titreşimlerden etkilenmeyecek şekilde şasi üzerine monte edilmiş olacaktır.

3.3- Soğuk havalarda suyun donmasını önlemek için 2000 watt, 220 volt, termostatlı prizli elektrikli tank ısıtma sistemi bulunacaktır.

3.4- Tank ısıtma sistemine elektrik akü şarj fişinden sağlanacak ve tanktaki suyun sıcaklığı 0 dereceye düştüğünde sistem otomatik olarak devreye girecektir.

3.5- Su tankı üzerinde bulunması gereken teçhizatlar;

a) 1 giriş kapağı en az 450 mm çapında olacak.

b) Tank içi çarpma duvarları(dalga kıranlar)

c) Havalandırma tertibatı, Taşma tertibatı

d) Emiş hattı bağlantı yeri

e) Tankların dolması için küresel valfli bağlantı hattı

f) 2 adet B-tipi rakorlu hidranttan su doldurma girişi olacaktır. Tank dolduğu zaman taşmaya meydan vermeyecek şekilde su girişini kesecek otomatik kesme tertibatı bulunacaktır.

g) Ana tahliye

h) Su seviyesi göstergesi, pompa bölmesindeki kumanda tablasında bulunacaktır.
4- KÖPÜK TANKI

4.1- Araç üstünde en az 500 litrelik, üç bölmeli (300 lt Sentetik köpük+ 100 lt Class A + 100 lt Class B hava basınçlı köpük deterjanı ), asgari 4mm 1. sınıf AISI 316 L kalite paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiş köpük tankı olacaktır. 200 litrelik bölümü hava basınçlı köpük sisteminin ihtiyacını birbirlerinden bağımsız olarak karşılayacak şekilde olacaktır.

4.2- Köpük tankı her türlü hava ve arazi şartlarında, intikallerde titreşimlere karşı etkilenmeyecek şekilde tasarlanacaktır.

4.3- Köpük tankı üzerinde ve buna bağlı olarak bulunması gereken teçhizatlar;

a) Temizleme kapağı

b) Doldurma girişi

c) Havalandırma sistemi

d) Tankın üç bölümü içinde köpük karıştırıcısının emiş hattı için valflı bağlantısı olacaktır.

e) Kapama valflı boşaltma hattı, (D-sabit ve kör kaplinli)

4.4- Köpük tankı ile teması olan tüm boru hattı ve kapama valfleri yıkanabilir, köpüğe ve korozyona dayanıklı malzemeden imal edilmiş olacaktır.

4.5- Sentetik köpükler için Köpük ve suyun karışım oranları %0 - %6 oranları arasında hava basınçlı köpük sisteminde kullanılan Class A ve Class B tipi köpükler için karışım oranı %0,1- %6 oranları arasında, debiye bağlı olarak otomatik bir köpük karıştırma cihazı ile ayarlanabilir özellikte olacaktır. Manuel olarakta %0,1 veya %6 olarak ayarlanabilecektir.
5- SU POMPASI

5.1- Araç arkasında pompa kabini içerisinde en 2 kademe normal ve en az 1 kademe yüksek basınçlı su pompası monte edilecektir. Pompa TS EN 1028 veya muadili uluslar arası normlara sahip olacaktır.

5.2- Pompanın su işleme kapasitesi (Debisi), normal hava şartlarında en az 10 bar basınçta 3 metrelik coğrafi yükseklikten 3000 lt/dak, 40 bar basınçta ise en az 300 lt/dak. olacaktır.

5.3- Pompa, 7 metrelik coğrafik emiş yüksekliğinden 10 metre uzunluğundaki emiş hattından normal hava Şartları altında en fazla 40 sn. içinde ilk emişi yapabilecek kapasiteye sahip olacaktır.

5.4- Pompa haznesi ve döner tüm aksamlar deniz suyuna dayanıklı, alaşımlı alüminyum malzemeden ve pompa mili de paslanmaz çelikten imal edilmiş olacaktır.

5.5- Pompa, vakum ve ilk emiş sistemi, bakım gerektirmeyen tamamen otomatik bir sistemle gerçekleştirilecektir. Otomatik pompa basınç ayarlayıcısı bulunacaktır.

5.6- Pompa, debriyajdan bağımsız, direk araç motorundan tahrikli, PTO-Pompa bağlantılı mil vasıtasıyla olacak, arada herhangi bir hidrolik veya mekanik devir düşürücü/yükseltici bulunmaksızın PTO ile devreye alınıp, devreden çıkartılma özelliğine sahip olacaktır. Pompa araç hareket halinde iken, aracın herhangi bir hızında kesintisiz-sürekli olarak su işleme özelliğe sahip olacaktır. İstekliler Motor-PTO-Pompa bağlantısına ait teknik çizimleri teklif ekleri ile birlikte idareye sunacaklardır.

5.7- P.T.O.’ nun devreye girişi sürücü mahallinden ve pompa kabininden olacaktır. Pompa kabininde elektronik Gaz verme/kesme sistemi olacaktır.

5.8- P.T.O.’ yu devreye sokabilmek için elektro-pnömatik bir sistem bulunacak ve pompa kumanda panosu dijital bir ekran üzerinde eldivenle dahi kullanıma imkan veren hassasiyette dokunmatik olarak devreye alınacaktır. Pompanın elektriki ve mekanik devir ayarlayıcısı ve acil kapatma sistemi kumanda panosunda bulunacaktır. Pompanın tüm fonksiyonları manuel olarakta kullanılma imkanına haiz olacaktır. Ekran üzerindeki menüler Türkçe olacaktır. (Dijital ekran özellikleri EK-1)

5.9- Aracın motoru, pompa mahallinden durdurulup çalıştırılabilecektir.

5.10- Pompa teçhizatları;

a) Pompa 1 girişli, 4 çıkışlı olacaktır.

b) 1 adet emiş hortumu bağlantısı, A tipi storz ve kör kaplinli.

c) Aracın iki yanında, sağda ve solda olmak üzere 2’şer tane B- sabit ve kör kaplinli kapama valfli basınç bağlantıları olacaktır. Ayrıca bu çıkışlara açma kapama vanaları konulacaktır.

d) Su tankından emiş sağlayan ve pompadan su tankerine su veren küresel vanalı 1 adet emiş hattı olacaktır.

e) İlk müdahale sistemi için 2 adet kapama valfli yüksek basınç hattı bağlantısı olacaktır.

f) Pompa ana gövdesi ile tank dolum ve boşaltım hatları içerisinde kalan suyu gerektiğinde tahliye etmek amacıyla uygun noktalara su tahliye vanaları konulacaktır.

g) Pompa yağının boşaltılması için pompa altında kör tapalı tahliye vanası, yağ değişimi için pompa üstünde çubuklu yağ dolum ağzı bulunacaktır.

h) Suyun debisi ve köpüğün cinsine göre otomatik köpük ayarlayıcısı bulunacaktır.

ı) Normal ile yüksek basıncı aynı anda sağlayan müşterek bir kol veya anahtar bulunacaktır.

5.11- Pompa kontrol elemanları, pompa kumanda panosu üzerine monte edilmiş olacak ve pompa mahallinde gece çalışmaları için led aydınlatma yapılacaktır.

5.12- Sürücü kabini içerisinde monte edilecek telsiz sisteminin dinleme konuşma fonksiyonlarının yerine getirileceği kablo tesisatı ve hoparlör sistemi pompa bölmesine yerleştirilecektir. Bu sistem araç üzerinde bulunan telsiz ses çıkışı ile de akuple edilecektir.

5.13- Pompa mahalli korozyona dayanıklı eloksal malzemeden imal edilmiş kepenk sistemi ile açılıp kapatılacak ve üzerinde emniyet kilitli tutma kolları bulunacaktır. Kepenkler su-toz sızdırmaz olacaktır.

5.14- Pompanın sağ yanında, hortum makarasına sarılı en az 60 metre 1 inç’lik yüksek basınç hortumu, D rekorlu tabancalı su ve köpük lansı bulunacaktır. Sol tarafta ise hava basınçlı köpük sistemi için hortum makarasına sarılı en az 60 metre hortumu ile birlikte her iki ucu C rekorlu su ve köpük lansı ile birlikte bulunacaktır. Hortum makaraları için otomatik sarma sistemi ve emniyet kilit sistemi bulunacaktır. Ayrıca 1 er adet her iki sisteme uygun en az 60 şar metre yedek yüksek basınç hortumu ve adaptörü (iki tarafı C-D rekorlu) ile birlikte verilecektir. Rekorlar döner başlıklı olacaktır. Hortum makarası, hortumu keskin kenarlardan korumak amacıyla alttan ve yandan yön verici makaralarla donatılacaktır. Hızlı müdahale hortumu tamamen açılmadan da kullanılmaya elverişli olacaktır.
6. HAVA BASINÇLI KÖPÜK SİSTEMİ:

Hava basınçlı köpük sistemi aşağıda genel hatları ile kullanım amacına yönelik tarif edilmiş olup, teklifçiler aynı amaca uygun teknik değerleri ve çalışma şartları değişik olan alternatif sistemler de teklif edebileceklerdir. Bu durumda, kendi sistemlerinin özellikleri detaylı olarak belirtilecektir. Aşağıda yazılı tarifteki herhangi bir eksiklik, sistemin eksik olarak teklif edilmesine yol açmayacak ve bu tip bir sistemin en verimli bir şekilde çalışması için gerekli tüm cihaz, aparat ve dizaynı içerecektir. Bu sistem, itfaiyeler tarafından kullanılmakta olan köpük tiplerinin kullanılmasına uygun olacak ve özel bir köpük tipi gerekmeyecektir.

6.1- Söz konusu sistem, araç üzerindeki su ve köpüğün daha az miktarlarda kullanılarak daha çok söndürme yapmayı temin eden bir sistemdir.

6.2- Sistem, aşağıda yazılı birimlerden oluşacaktır:

a. Hava kompresörü.

b. Köpük pompası.

c. Köpük karıştırıcı.

d. Hava/su/köpük karışımı için muhafaza tankı.

e.Pompa/Su tankı/Köpük tankı bağlantıları ve vanaları.

f. Sistem kontrol panosu.

6.3- Sistem, Araç üzerinde mevcut su pompasının su tankından aldığı su ve köpük tankından köpük pompası ile gelen deterjan karışımından sonra kompresörden gelen hava ile karıştırarak oluşan karışımı basınçla basacaktır. Bu karışımı atma kapasitesi bu sistemle en az %30 artacaktır.

6.4- Kompresör, aracın PTO sundan tahrik olacak ve %0,2 ila %6 lık su/köpük havalı karışımında en az 2500 litre/dakika debiyi sağlayacak güçte olacaktır.

6.5- Gerektiğinde, sistem devreden çıkarılarak sadece su basılabilecektir.

6.6- Köpük verilmek istendiğinde, pano üzerinde bir düğmeye basmakla, su pompası, kompresör ve elektrikli köpük pompası devreye girecektir. Çalışma esnasında köpük püskürtme nozulunun açılıp kapanması sebebi ile köpük kalitesinde bozulma olmayacak, sistem sürekli aynı seviyede homojen karışım üretecektir.

6.7- Bu sistemde, köpük su pompasının içinden geçmeyecektir.

6.8- Sistemde, hava kesilmesi, köpük veya suyun gelmemesi gibi acil durumlar için emniyet sistemi bulunacaktır. Sistem köpük deposunda köpük bitmesi durumunda harici kaynaktan köpük emerek çalışmasına devam edecek tarzda dizayn edilecektir.

6.9- Basınçlı havalı köpük sistemi, 2 adet C storz ve 1 adet B storz çıkışlara sahip olacak ve dakikada en az 3600 litre köpük verecek. Üretilen köpük, normal şartlarda 0-1500 metre arasında yatay mesafe, 0-250 metre arasında dikey mesafede debisi, basıncı ve köpük kalitesi değişmeden kullanılabilecek ve aynı süre içerisinde yangını söndürecektir. Belirtilen mesafedeki köpük verimi ölçümleri son kabulde yapılacaktır. Sisteme ait müdahale hatlarından en az biri makaraya sarılı 60 metre hortum ve uygun basma tabancası ile hazır olarak verilecektir.

6.10- Sistem, tahliye ve temizleme birimlerine sahip olacaktır.

6.11-Bu sistemlerin içinde olaylara müdahale de en hızlı bir şekilde sonuca ulaşan ve söndürme malzemelerini de(su+köpük) en ekonomik olarak kullanılması sağlanacaktır.

6.12- Teklifçiler atıf yapılan sistemlerin en son geliştirilmiş ürünlerini teklif edeceklerdir.
7- RAY SÜRÜŞ SİSTEMİ

7.1.Araç ray sürüş sistemi kabin içerisinden kumanda özelliğine haiz ve hidrostatik tahrikli olacaktır. Aracın hidrostatik sürüş sistemine dair detaylı teknik doküman ve açıklama teklif ekinde sunulacaktır.

7.2-Ray sürüş sisteminin hidrolik basıncı otomatik kontrol edilecektir.

7.3-Ray sürüş sistemi 2 akstan oluşacak ve 4 teker de birbirinden bağımsız hidrolik tahrik özelliğine sahip olacaktır. Ray sürüş sistemi, düşük dönüş çapı performansı sağlayacak şekilde aracın aksları arasında yer alacaktır; ray sürüş aksları arasındaki mesafe azami 2 metre olacaktır.

7.4-Ray sürüş sistemini indirip kaldıran sistem en az 4 adet korunaklı tip hidrolik silindir ve kilit valflerinden müteşekkil olacak ve ray sistemini oluşturan her bir tekerlek üzerinde en az 3 süspansiyon yer alacaktır.

7.5-Fren mesafesinin ve araç stabilizesinin optimize edilebilmesi ve aracın ıslak – kaygan zeminlerden etkilenmeden sürülebilmesi için ray sisteminde yer alan 4 ray tekerinin tümüne etkili ABS fren tertibatı ve ASR çekiş özelliği mevcut olacaktır.

7.6-Ray tekerlekleri tamamen yukarı kaldırıldığında kabin içinde operatörü uyaran bir sistem olacaktır.

7.7-Ray tekerlerinin malzemesi UIC 810–1 maddesine uygun olarak imal edilecektir ve ray tekerlek çapı en az 450 mm olacaktır.

7.8-Araç ray sürüş hızı ileri ve geri yönde en az 30 km/s olacaktır

7.9-Ray sürüş sisteminin gece kullanımı için özel aydınlatma sistemi olacak ve aydınlatma, aracın şoför kabininden kumanda edilebilir olacaktır.

7.10-Aracın demiryolunda seyrederken arızalanması durumunda, ray tekerleklerin kaldırılabilmesi, platformun toplanabilmesi için hidrolik sistemde manuel kumanda ve emniyet tertibatı bulunacak, bu sistemin nasıl çalıştığı teknik şartnameye cevap raporunda detaylı olarak açıklanacaktır.

7.11-Ray tekerleri hidrolik basıncı otomatik kontrollü olacak ve sistemde, sistemin devrede olup olmadığını gösteren bir ikaz yer alacaktır.

7.12-Ray sürüş aksları üzerinde hidrolik kontrollü aks kilitleri yer alacaktır ve bu mekanizma sayesinde rayda ve yolda platform çalışmasının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi sağlanacaktır.

7.13-Ray sürüş sisteminin devreye alınması ve çıkarılması sürücü kabininden olacaktır.

7.14-Araç üzerine monte edilecek rayda gidebilme özelliğinin şaseye bağlantısında imalatçı her türlü garantiyi verecektir. Araç, normal kara yollarında seyir ettiği zamanda hiçbir problem çıkarmayacak ve performansında, sürüş emniyetinde değişiklik olmayacaktır.
8-TAMPON VE ÇATI MONİTÖRÜ:

Aracın ön tamponunda, tampon monitörü; çatısında ise, çatı monitörü bulunacaktır.
8.1 Tampon Monitörü

8.1.1-Araçta ön tampon üzerine monte edilmiş, 10 bar basınçta en az 1.500 Lt/dak. kapasiteli, su-köpük atan bir tampon monitörü bulunacaktır. Tampon monitörü, tam jet ve sprey ayarlı olacaktır.

8.1.2-Tampon monitöründen su-köpük karışımı işlenebilecektir.

8.1.3-Tampon monitörü, araç kabini içinden elektrik-pnomatik-elektronik kumandalı olarak

kullanılacaktır.

8.1.4-Tampon monitörü, araç kabini içinden tabanca kabzası tipi joystick el kumandası ile

kontrol edilecektir. El kumandası, kabin içindeki kumanda panosunun yanında ve şoförün

oturduğu yerden kullanabileceği uzaklıkta olacaktır.

8.1.5-Tampon monitörü, müdahale pozisyonuna (atak pozisyonu), saat yönünde bir dönüşle

gelecek ve monitör araç önüne alındıktan sonra bulunduğu yer merkez olmak üzere sağa ve

sola 90° ye kadar, yani toplam 180 ° dönecektir. Dikey açısal hareket, aşağı -15° ve yukarı

doğruda +70° ye kadar olacaktır.

8.1.6-Tampon monitörü normal hava şartlarında, 1.200 lit/dak kapasitede, köpüğü en az 40

metreye suyu ise en az 50 metre işleyebilecektir.
8.2-Teleskopik Çatı Monitörü

8.2.1-Teknik Özellikler

8.2.1.1-Teleskopik direk, en az 5 adet teleskopik bölümden meydana gelecek ve anodize alüminyum malzemeden imal edilmiş olacaktır.

8.2.1.2-Direğin azami açılım yüksekliği, en az 8 mt. olacaktır. Monitörsüz ağırlığı, 140 kg. ı aşmayacaktır.

8.2.1.3-Teleskopik direk, 5 bölmeli iç içe 2 direkten oluşacaktır. Teleskopik direğin dış çapı 250 mm (± 10 mm) ve kalınlığı 6 mm; İç direğin çapı ise, 100 mm (±1 mm) ve kalınlığı 2 mm olacaktır.

8.2.1.4-İç içe olan direkler birlikte, pnomatik bir sistemle teleskopik açılacaktır.

8.2.1.5-Direğin alt kısmında bulunan 3 inçlik su girişinden, su bağlanacaktır. Su, iç direkten akacaktır. İç direğin azami su kapasitesi, 10 barda en az 2.400 lit/dak akışa uygun olacaktır.

8.2.1.6-Direğin alt bölümünde 2 adet basınç sviçi bulunacaktır. Bunlardan biri, direğe hava basıncı, diğeri de suya basınç sağlayacaktır. Her ikisinin kontrolü, Programlanabilir Kontrol Cihazı (PLC) ile olacak ve tüm çalışmanın emniyetli olması sağlanacaktır.

8.2.1.7-Birinci basınç sviçi, direğin komple açılmış olması ve iç basıncın uygun seviyede olması halinde suyun direğe girmesine izin verir. Aksi bir durumda, vana açılarak suyu dışarı atacak ve direğe girmesini önleyecektir.

8.2.1.8-İkinci basınç sviçi, direk içindeki suyun basıncını kontrol edecektir. Basıncın yüksek olması durumunda, oransal emniyet vanasını açıp kapatarak fazla suyun atılmasını sağlayacaktır.

8.2.1.9-Direğin ucunda bulunan flanşa, su püskürtme nozulu (monitör) bağlanacaktır.

8.2.1.10-Direğin açılıp kapanması, su jetinin açılması, suyun jet veya sis şeklinde atılması ve aşağı- yukarı, sağa-sola yönlendirilmesi, tek bir kontrol ünitesinden kontrol edilecektir.

8.2.1.11- Teleskopik direğin montajı sağlam yapılacak ve monitörün muhtelif açılardaki su atışında oluşacak momentten araç etkilenmeyecektir. Üreticiler, aracın bu momentten etkilenmemesi için araçta gerekli tedbirleri alacak ve tekliflerde bu tedbirlerin ne olduğu hesabı ile beraber teknik şartname cevap raporunda izah edilecektir.

8.2.2-Fiziksel Özellikler

8.2.2.1-Direğin azami açılma yüksekliği, en az 8 mt olacaktır.

8.2.2.2-Azami su kapasitesi, 10 barda en az 2.400 lt/dak olacaktır.

8.2.2.3-Teleskopik direğin kapalı uzunluğu, en fazla 2.000 mm olacaktır.
8.2.3-Monitör Özellikleri

8.2.3.1-Monitör, aracın çatısı üzerine monte edilecektir.

8.2.3.2-10 bar basınçta en az 2400 litre/dakika arasında su işleyebilecek kapasitede ve hafif alaşımlı malzemeden imal edilmiş olacaktır.

8.2.3.3-Monitör dikey ve yatay hareketleri, jet / sis düzen fonksiyonu hassas kontrol sağlayacak şekilde elektrik veya elektro hidrolik kontrollü ve uzaktan kumandalı (Kablosuz) olacaktır. Acil durumda monitör manüel olarak da kullanılabilecektir. Ayrıca monitör verilecek sehpası ile birlikte araçtan bağımsız seyyar olarak ta kullanılabilecektir.

8.2.3.4-Monitör uzaktan kumanda ile kapalı durumdan en az 500 mm yükselmesi ve kullanım dışında iken yükseklik teşkil etmeyecek şekilde otomatik olarak katlanıp kapanması sağlanacaktır.

8.2.3.5-Monitörün yatayda en az 340 derece dönüşü, dikeyde en az 45 derece aşağı ve 75 derece yukarı olmak üzere toplam 120 derece dikey hareket etme özelliğine sahip olacaktır.

8.2.3.6-Monitör ucunda 5 bar basınç altında en az 500 lt/dak ile 2000 lt/dak. ya kadar su işleme kapasitesine sahip nozul bulunacaktır. Monitörün nozulu en az 4 kademe debi ayarlı olacaktır. Ayrıca köpük işleme nozulu da olacaktır. Debi ayarları, uzaktan kumandalı olacaktır.

8.2.3.7-10 bar basınçta en az 65 metreye kadar su, 55 metreye kadar köpük atabilecektir.

8.2.3.8-Monitörle beraber, 1 adet taşınabilir kumanda panosu verilecektir. Direkt görüş alanında monitör en az 150 m. mesafeden uzaktan kumanda ile kullanılabilecektir.
8.2.4-Aksesuarlar:

8.2.4.1-Araçta, olay yeri gözlem için uzaktan kumandalı video ve termal kamera bulunacaktır.

8.2.4.2-Kamera sistemi, monitörün üstüne veya yanına takılacak ve monitörle beraber hareket edecektir.

8.2.4.3- Kamera sisteminin yatay ve dikey açısal hareketi, monitörün hareketi kadar olacaktır.

8.2.4.4-Video kamerada da zoom özelliği bulunacaktır. Kamera, renkli görüntü verecektir.

8.2.4.5-Kamera, hava ve çevre şartlarından etkilenmeyecek şekilde muhafaza ile korunacaktır.

8.2.4.6-Sistem, direkt görüş alanında toplam en az 500 metre mesafeye kadar görüntü alıp iletebilecektir. Bu şekilde, olay yerinden en az 500 m mesafede olan bir izleme merkezi görüntüyü izleyebilecektir.

8.2.4.7-Araçla beraber, çanta tipi portatif bir kontrol merkezi de verilecektir. Bu merkezden, kameranın kontrolü yapılabilecek ve üzerinde bulunan en az 10 inçlik LCD ekranda da görüntüler izlenebilecek ve 24 saat sürekli video kaydı yapılabilecektir.

8.2.4.8-Çantadaki kontrol sistemi, 10 saate kadar kullanım süresi bulunan şarj edilebilir bataryalardan enerjisini alacaktır. Ayrıca, harici bir kaynaktan da AC akım ile beslenebilecek ve bunun için gerekli fiş priz sistemi komple verilecektir

8.2.4.9-Teklifçiler, teklifleri ile beraber 1 adet örnek monitör ibraz edeceklerdir.

8.2.4.10-Teklif edilmekte olan monitörün, en az 2 yıl süre ile üretildiği ve kullanımda olduğu teklifçiler tarafından tevsik edilecektir.
9- ARAÇ ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN MALZEMELER :

-Çalışma alanının aydınlatılması için araç kabini sağ önüne teleskopik ayaklı bir adet 24 V / 100 Watt‘lık seyyar projektör ve fiş-priz sistemi ile komple monte edilmiş olacaktır.

9.1 Seyyar Jeneratör

- Araç malzeme dolapları içerisine uygun bir yere 1 adet seyyar jeneratör (EK. 2),bağlantıları ile birlikte monte edilecektir.

  1   2   3   4   5

sosyal ağlarda paylaşma



Benzer:

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconBu teknik şartname, Telekomünikasyon Dairesi’nin ihtiyacı için yurtiçinden/yurtdışından...

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconDemetkent sitesi b bloklari ortak kullanim iÇme suyu deposu sihhi...

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconTekniK Şartname

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconİStanbul otobüS İŞletmeleri Tİcaret a.Ş

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconKule viNÇ kurulumu kontrol listesi

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconAnesteziye ait riskler

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconAnesteziye ait riskler

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconBu azura marka süpürme makinesini satın alarak, Mathieu'ye göstermiş...

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname icon1. Havuza alınacak bir gemide aşağıdakilerden hangisi diğerleri kadar öncelikli değildir?

İstanbul büYÜKŞEHİr belediyesi Hİzmetlerinde kullanilmak üzere satin alinacak kara ve rayda giden itfaiye aracina aiT İHTİYAÇ Lİstesi ve tekniK Şartname iconMikalar, Çizelge 1’de görüldüğü üzere kimyasal bileşimleri açısından...


Arabalar




© 2000-2020
kişileri
araba.ogren-sen.com