BÖLÜM 03 00 00- BETON & BETONARME İMALATLAR
  
BÖLÜM 1 GENEL
KULLANICI İÇİN NOT: Hazırlanan bu tip şartname, kullanılacağı Proje`ye uygun olarak gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.
ÖZET
İçerik
Bu şartname, beton imalatları ve betonarme uygulama projeleri ve listelenen standartlara uygun olarak yapılmasını öngörmektedir. Yüklenici işçilik, malzeme, ekipman, nakliye ve tüm gerekli hizmetleri sağlayacaktır. Bu şartnamede bütün beton yapıların inşasında uygulanacak ortak gerekler yer almaktadır.
Bu Bölüm Altında Tedarik Edilmeyen Fakat Uygulaması Yapılan Malzemeler
Aksi belirtilmedikçe, hazır beton, betonarme donatı çeliği ve manşonlar işveren tarafından sağlanacak olup, Yüklenici bu malzemelerin uygulamasından sorumludur.
Birim Fiyat Tarifleri
Poz No. B01 (Kalıp yapılması): Her türlü beton yüzey için kalıp yapılması (kalıp gören beton yüzeyi hesap edilir) (her türlü endüstriyel sistem kalıp, hidrolik kalıp sistemi ve kontrplak (plywood) kullanılacaktır, kalıp yapımında ki iskele kurulması ve sökülmesi fiyata dahildir, beton içinde bırakılacak rezervasyonlar ve boşluklar için kalıp yapılması fiyata dahildir; her turlu avadanlık ve kalıp sarf malzemesi, gergi teli, rabiz teli, çivi, tel, pas payları, pah çıtası, mazot, onaylanmış uygun kalıp yağı, montaj aksesuarları, çırpı ipi, tebeşir ve bunlarla sınırlı olmamak üzere fiyata dahildir, her türlü alet, edevat (kule vinç ve mobil vinçler hariç) ekipman fiyata dahildir, şantiye için her türlü yatay ve düşey taşımalar fiyata dahildir. Yüklenici, İşveren Tarafından kurulacak vinçlerden bedelsiz olarak yararlanabilir. Derz malzemeleri, su tutucu bant, strafor, beton içine gömülecek ankarajlar, borular, saclar, sleevler, profiller, İşveren tarafından temin edilir, Yüklenici bunların kalıp içine montajını yapacaktır. Kalıp malzemesinin bu nedenle zedelenmemesine dikkat edecektir. Bu iş için ayrıca bir bedel ödenmeyecektir. Bu tur ilave işler için süre uzatımı verilmez. Kalıp imalatında hata toleransı +/- 5 mm dir. Poz No.B02 (İnşaat demiri montajı): İşveren temini betonarme inşaat demirlerinin ve hasır çeliğin kesilmesi, bükülmesi, yine işveren tarafından temin edilen manşonların yerine takılması, şantiye sahasından yatay ve düşey taşınması, projesine ve tekniğine uygun olarak yerine montajı ve projesinde gösterilen yerlere göre türlü derz teşkili, manşon uygulaması, uygun inşaat derzlerinin yapımında Rabiz teli ve isçiliği fiyata dahildir. Projesine göre yerine monte edilen demir ağırlığı hesap edilir. İnşaat demiri ve hasır çelik işveren tarafından temin edilecektir. Bunun haricinde ki; demir kesme makineleri, kesme makası, demirci el aletleri, matkap, demir testeresi, kesme taşı motoru, şalumo takımı ve aksesuarları, oksijen / propan / asetilen tüpleri, elektrot fırını dahil olmak ve bunlarla sınırlı olmamak üzere her türlü alet, edevat, ekipman, araç ve gereç fiyata dahildir; bağ teli, çivi, takviye teli, pas payı, kesme taşı, taslama taşı, kaynak elektrodu, pvc veya naylon demir kılıfı, gres yağı, koli bandı dahil olmak ve bununla sınırlı olmamak üzere her türlü demir işçiliği sarf malzemesi fiyata dahildir. Yüklenici, İşveren tarafından kurulacak kule vinçlerden bedelsiz olarak yararlanabilir. İşveren onayı haricinde demir tahvili yapılamaz. Tolere edilen maksimum demir zayiatı %3 tur. Demir kesimi ve bükülmesi İşveren onaylı tablolara göre yapılır.
Poz No. B03 (Beton Dökülmesi): İşveren tarafından temin edilen hazır betonun ve beton harçlarının projesine ve tekniğine uygun olarak, yerine göre normal sistemler ve sabit veya mobil beton pompası, beton tevzii boomlari, beton kovasi gibi tüm sistem vasıtası ile yerine dökülmesi, kalıp içine yerleştirilmesi, vibrasyonu, mastarlama için geçici desteklerin teşkili, yüzeyin mastarlanmasi ve her türlü beton yüzeyi bitirme işçiliği (yerine dökülen ve bitirilen betonun hacmi proje ölçülerine göre hesap edilir), betonun korunması, sulanması ve kürlenmesi Yüklenici tarafından yapılacaktır. Beton dökülmesi için gereken ekipman (beton konvektörleri, vibratör şişeleri ve aksesuarları, beton mastar makineleri v.b.) ile her türlü betoncu el aleti temini Yüklenici`ye aittir ve bunlar için ilave bedel ödenmez. Beton zayiat toleransı %2 dir. Beton kalıbına vibratörle yerleştirildikten sonra hemen ilk mastarlama yapılır. Daha sonra bir insan beton üzerine çıktığında yaklaşık 2 mm derinlikte iz oluşunca ikinci mastarlama işlemi yapılır. İlk mastarlama için alüminyum profil yada planyalanmış 5x10 kereste kullanılabilir. İkinci mastarlama için metal tabanlı bir mastar kullanılacaktır. Sap betonu ve beton harçlarının hazırlanması, perdah makinesi (helikopter) ile yüzey bitirilmesi ve yüzey sertleştirici katkılı harç işçiliği, derz kesme ve mastikleme işi fiyata dahil değildir, Ancak İşveren isterse Yüklenici piyasa rayiçlerine göre İşveren tarafından onaylanan ilave bedellerle bu isleri tekniğine uygun yapar. Tij demirleri boşluklarının doldurulması için malzeme İşveren tarafından temin edilerek, işçiliği Yüklenici tarafından fiyata dahil olarak yapılacaktır. Yüklenici bozuk çıkan beton yüzeylerini tamir etmek, harç atıklarını temizlemek zorundadır, bu is için ilave bedel ödenmez. Beton yüzeyinde proje ile istenen haricinde inşaat demiri filizi bırakılmayacaktır.
İLGİLİ STANDARTLAR
TS 500, Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları
TS 708, Çelik - Betonarme İçin - Donatı Çeliği
TS 802:2010,Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları
TS 3078-2007, Bina İnşaatı - Derz Sızdırmazlık Malzemeleri - PVC Plâstik Su Tutucu Contalar
TS EN 10218-1, Çelik Tel ve Tel Mamuller - Genel - Bölüm 1: Deney Metotları
TS EN 10218-2, Çelik Tel ve Tel Mamuller – Genel - Bölüm 2: Tel Boyutları ve Toleransları
TS 4559, Beton Çelik Hasırları
TS EN 206-1 Beton - Bölüm 1: Özellik, performans, imalat ve uygunluk
TS EN ISO 17660-1, Kaynak - Takviyeli çeliklerin kaynak edilmesi - Bölüm 1: Yüke maruz kaynaklı birleştirmeler
TS EN ISO 17660-2, Kaynak - Takviyeli çeliklerin kaynak edilmesi - Bölüm 2: Yüke maruz olmayan kaynaklı birleştirmeler
TS EN 934 Kimyasal Katkılar - Beton, Harç ve Şerbet İçin
BS EN 206-9:2010 Beton Part 9: Kendinden Yerleşen Beton (KYB) İçin İlave Kurallar
BS 2571, Specification for General-Purpose Flexible PVC Compounds for Moulding and Extrusion
BS 8110-1:1997, Structural Use of Concrete – Part 1: Code of Practice for Design and Construction
ASTM C494 / C494M - 10a Standard Specification for Chemical Admixtures for Concrete
ASTM A18597, Standard Specification for Steel Welded Wire Fabric, Plain, for Concrete Reinforcement
ASTM C494 Standard Specification for Chemical Admixtures for Concrete
AWS D1.498 Structural Welding Code Reinforcing Steel
CRSI DA4-90 Manual of Standard Practice
NRMCA CIP 15, Chemical Admixtures for Concrete
NRMCA CIP 27, Cold Weather Concreting
ACI 347R-03, Guide to Formwork for Concrete
ACI 117-90, Standard Specifications for Tolerances for Concrete Construction and Materials
ACI 306 R-88, Cold Weather Concreting
ACI 308.1-98, Standard Specification for Curing Concrete
ACI 363.2R Guide to Quality Control and Testing of High-Strength Concrete
ICBO ES AC 133-Acceptance Criteria For Mechanical Connector Systems For Steel Reinforcing Bars
ISO 15835-1:2009 Steels for the reinforcement of concrete -- Reinforcement couplers for mechanical splices of bars -- Part 1: Requirements
ISO 15835-2:2009 Steels for the reinforcement of concrete -- Reinforcement couplers for mechanical splices of bars -- Part 2: Test methods
CRD-C 572, Corps of Engineers Specifications for Polyvinylchloride Waterstop
TANIMLAR
Yüklenici: Bu şartname kapsamında ele alınan beton ve betonarme islerinin yapımını taahhüt eden, ve bu amaçla gerekli işgücü, malzeme ve ekipman sağlayarak bu imalatları yapan firmadır.
Proje Müellifi: Bu şartname kapsamın da ki islerinin tasarımını yaparak, gerekli mühendislik hizmetlerini sağlayan firmadır.
Yapı: İnşa edilen veya yapım işlemleri sonucu olarak ortaya çıkan, taşıyıcı olan ve olmayan kısımları dâhil tüm yapıdır.
Beton yüzeyi: Beton yüzeyi görünüşünün geometri, doku, renk vb. hususları kapsayan tarifi.
Tolerans: Ölçülerdeki üst sınır ile alt sınır arasındaki fark. (izin verilen ± sapmaların toplamı).
Soğuk Hava: Ortalama hava sıcaklığının ardarda 3 gün boyunca, 4oC’nin altına düştüğü suredeki hava durumudur.(Günlük ortalama hava sıcaklığı;24 saatlik bir dönem de en yüksek ve en düşük sıcaklığın ortalamasıdır.).
Sıcak Hava: Yüksek hava sıcaklığı, yüksek beton sıcaklığı, düşük nem, rüzgar ve güneş ışınlarından dolayı buharlaşmanın aşırı olduğu hava durumudur.
Dmax: Agrega en büyük tane anma büyüklüğü
SUNUMLAR
Uygulama Yöntemi: Yüklenici bu bölümde tarif edilen işlerle ilgili uygulama yöntemini teslim edecektir.
Sertifikalar: Yüklenici malzemeler ile ilgili üreticiden temin edeceği sertifikaları onay için sunacaktır.
KALİTE GÜVENCE
Teknik şartname ile uyumlu olacak şekilde uygulama yapılacaktır.
Standartlara uygun olmayan malzemeler kullanılmayacaktır. İşveren temsilcisi tarafından uygunsuz bulunan malzemeler Yüklenici tarafından değiştirilecektir.
Uygulama Öncesi Toplantılar: Uygulama öncesi Yüklenici ile toplantı yapılarak, saha şartlarının uygun olduğu ve uygulamaya başlamak için gerekli tüm malzeme onayları, imalat resimleri vs. tamamlandığının belirtilerek saha uygulama kontrollerinin de konuşulacağı uygulama öncesi toplantı yapılacaktır.
Yüklenici teknik altyapısını gösteren personel, makine ve ekipman bilgilerini içeren raporunu sunmalıdır.
BÖLÜM 2 MALZEMELER
ÜRETİCİLER
Manşon
Bacus Metal İnş. Taah. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti
Adress:IOSB, Biksan Sanayi Sitesi, 19. Cadde, B1, No: 34 34000 Basakşehir, Istanbul – TÜRKİYE
Telefon: +90 0212 485 59 38
Faks : +90 0212 485 44 97
BarSplice Products, Inc.
Adres: 4900 Webster Street Dayton, Ohio 45414: USA
Phone: (937) 275-8700 x 146
Fax: (937) 275-9525
www.barsplice.com
Beton Tamir Harçları, Kalıp ayırıcı yağ ve beton kur malzemeleri
Sika
www.sika.com.tr
BASF
www.basf-construction.com
Hasır Çelik
BMS Çelik Hasır San veTic A.Ş.
Adres: Organize Sanayi Bölgesi, Atatürk Cad. No:3 Manisa TURKEY
Phone : +90 236 236 0037
Fax : +90 236 233 34 11
www.bmscelikhasir.com.tr
MALZEMELER
Beton Katkıları
Su azaltıcı ve priz geciktirici katkılar: ASTM C494 (Tip D), TS EN 934 veya eşdeğeri.
Priz hızlandırıcı katkılar: ASTM C494 (Tip C), TS EN 934 veya eşdeğeri.
Su azaltıcı ve priz hızlandırıcı katkılar: ASTM C494 (Tip E), TS EN 934 veya eşdeğeri.
Yüksek oranda su azaltıcı katkılar (Süper akışkanlaştırıcılar): ASTM C494 (Tip F veya G), TS EN 934 veya eşdeğeri.
Bağ Teli
TS EN 10218 standardına uygun en az 1.3 mm kalınlığında çelik tel.
Pas Payı (Net Beton Örtüsü)
Donatıya gerekli aderansı sağlamak ve donatıyı dış etkilerden korumak için kullanılacak plastik veya prekast beton pas payları ACI 315 ve CRSI Manual of Practice`de belirtilen şartları sağlamalıdır.
Beton kullanılarak imal edilen paspayı elemanları, yapıda kullanılan betonla asgari aynı dayanıma ve asgari aynı korozyondan koruma etkinliğine sahip olmalıdır.
Manşon
Kullanılacak manşon, ICBO ES AC 133` `e ve/veya ISO 15835-1:2009 & ISO 15835-2:2009 belirtilen şartlara uygun olmalıdır.
Betonarme çeliği: TS 708 e uygun olacaktır.
Hasır çelik: ASTM A185, TS 4559 veya İşveren tarafından onaylanan muadil bir standarda uygun olmalıdır.
Çimento: Portland Çimentosu EN 197-1 CEM I & CEM II veya onaylı eş değer özellikte olacaktır.
Kaba Agrega: TS 706 EN 12620 `e uygun veya onaylı eşdeğer özellikte olacaktır.
İnce Agrega: TS 706 EN 12620 `e uygun veya onaylı eşdeğer özellikte olacaktır.
Karma Suyu: Beton karışımlarında kullanılacak su TS EN 1008 ’e uygun temiz olmalıdır.
Su tutucu bant
PVC su tutucu bantlar TS 3078, CRD C572, BS 2571 `e veya onaylı eşdeğer bir standart ta belirtilen özelliklere uygun olmalıdır. Kullanılacak urun tip ve boyutları, üretici bilgilerine uygun olarak seçilmelidir. Aşağıda belirtilen ürünlerin kullanımı önerilmektedir;
Genleşebilen derz sızdırmazlık profilleri. Kullanılacak urun tip ve boyutları, üretici bilgilerine uygun olarak seçilmelidir. Aşağıda belirtilen ürünlerin kullanımı önerilmektedir;
Kimyasal Kürler: ASTM C 309 Tip I `e uygun olmalıdır. Önerilen ürünler;
BASF Mastercure 181- ASTM C309 Type I Class B,Styren reçinesi esaslı,
BASF Mastercure 101- ASTM C 309 Type I Class A, Akrilik emulsiyon esaslı
SIKA Antisol 15 WP- ASTM C 309, Reçine su esaslı
Beton Tamirat Malzemeleri: Uygulamalar sırasında ortaya çıkan betonarme hataların tamiratlarında aşağıda ki tabloda verilen malzemeler kullanılır. Bu tabloda verilen malzemelerin dışında kullanılmak istenen malzemeler İşveren onayına bağlıdır.
-
Kullanilacak Yer
| Üretici
| Tek kat uygulama kalinligi (mm)
| Yapıştırıcı Malzeme
| Tamir Malzemesi
| Yüzey Bitişi
| min
| max
| Tij delikleri, yuzeyde olusan hatalar
| SIKA
| 5
| 30
| Monotop 610
| Monotop 612
| Monotop 620
| 5
| 20
| Monotop 610
| Sika repair 640
| Sika Repair 645
| BASF
| 0
| 5
|
| Yapkret 5
| -
| 10
| 40
| *
| Emaco S 88C
| Yapkret 5
| 10
| 100
| *
| Emaco S 88C +
5-10 ince agrega
| 10
| 150
| *
| Emaco S 88C +
5-15 ince agrega
| Boşluklar
| SIKA
| 10
| 75
| *
| Sika Grout 212
| -
| 10
| 30
| *
| Sika Grout 210-214
| -
| 10
| 100
| *
| Sika Grout 212 or
Sika Grout 210-214 +
5-10 ince agrega
| -
| 10
| 150
| *
| Sika Grout 212 or
Sika Grout 210-214 +
5-15 ince agrega
| -
| BASF
| 10
| 40
| *
| Emaco S 55 / S 88
| -
| Büyük Boşluklar
| SIKA
|
| -
| Sikadur 32
| Kendinden Yerlesen Beton (KYB)
| -
| BASF
|
| -
| Concresive 1420
| Çatlaklar
| SIKA
| 0.2
| 5
| -
| Sikadur 52
| -
| 0
| 30
| -
| Sikadur 31
| -
| BASF
| 0
| 1
| -
| Concresive 1302
| -
| 2
| 30
| -
| Concresive 1406
|
| |